Запознайте се с финалистите от Spelling Bee 2018!

Представяме ви най-добрите участници в Spelling Bee 2018, които ще участват на финала на 28 април в Парк Хотел Москва, София.

Всички те са умни, талантливи деца с разнообразни интереси, които обичат английския език и имат огромно желание за изява. Пожелаваме им успех!

Казвам се Александра Славова Делчева, на 12 години,6 клас. Уча в град Трявна, СУ,,П.Р.Славейков”. Участвам в Spelling bee за първи път. Състезанието е полезно за мен,защото ми помогна да преодолея притеснението да говоря и мисля пред публика,както и да обърна по-голямо внимание на правописа в английския език. Това е важно за мен,защото харесвам английския език , уча го от 5 годишна и моето голямо желание е да го овладея до съвършенство. Подготвям се за състезанието,като всеки ден преговарям думите. 

Участвала съм 4 поредни години в областното състезание,,I can do it” в град Габрово,като в две от тях спечелих първо място. 

Имам хоби да тренирам Street workout през свободното си време. 

Казвам се Александър Тихомиров Видаркински. На 12 години съм и уча в 6 клас в ЧОУ “Светлина”.

Участвам за 3-ти път в състезанието. Харесва ми възможността да си обогатявам знанията по английски език. В училище ме подготвя Мис Милена, а вкъщи ми помага моят баща.

Обичам да играя футбол, да общувам с хора на английски език и да играя компютърни игри в свободното си време. Тази година моят отбор успешно се класира на състезанието по дебати на английски език – Scholar’s Cup 2018. Ще вземем участие в регионалното състезание в Барселона.

 

 

Аз се казвам Анна Мария Цветомирова Иванчовска. На 10 години съм и съм в 4-ти клас на НУ ,,Иван Вазов”-Враца. За първа година участвам в състезанието. Харесва ми, че научавам много думи, които ги няма в учебника. Беше забавно, когато всички се събирахме и репетирахме. Учех думите, като влизах в линковете от сайта, изслушвах ги няколко пъти, повтарях ги, записвах ги (после ги пишех по три реда всяка) и разбира се ги спелувах. В свободното си време обичам да карам колело, кънки, да танцувам и да се забавлявам с моите приятели. Имам успешни участия на много математически състезания. Английският и математиката са любимите ми училищни предмети!

Казвам се Бианка Димитрова Месова на 13 години. Ученичка съм в СУРИЧЕ “Д-р Петър Берон”, 6-а клас. В Spelling Bee участвам за 3-та поредна година, като първия път бях единствената четвъртокласничка достигнала до национално ниво.

Думите уча всекидневно, методично по половин час, а през ваканциите по 1 час. Но на празници си позволявам да пропускам. През лятото чета книги на английски и уча непознатите думи, които срещам в книгата. Хобито ми е да колекционирам книги, а също и етажерки, на които да си ги редя.  Другото ми хоби е балет – 5 години модерен балет, 2 – класически. Започнах с модерния балет от 1-ви клас, една година тренирах едновременно и двата вида, в 6 клас избрах категорично класически, защото е свързан с дисциплина, която ми съответства личностово и с музика, която ми е приятна за слушане и чувстване. Имам интерес към историята, не само българската.

 

Казвам се Дарина Дачева, на 12 години, от 6 клас в 122 ОУ „Н. Лилиев“  в София. За трета година  участвам в състезанието и ми харесва това, че се научават много нови думи по забавен и интересен начин.

Подготовката ми се състои в многократно повтаряне на думите и значенията им.

Обичам да играя спортна гимнастика и да карам ски. През 2015 г. спечелих златен медал, а през тази година сребърен на състезанието Ски купа „Владая“.

 

Аз съм Михаела Петрова Петрова, на 12 години, VI клас в V СУ „Георги Измирлиев“ – Благоевград.

В Spelling Bee участвам за трета година. Тази година (VI клас) станах първа в училище и втора на регионалното състезание, и съм много щастлива, че ще участвам в националното състезание. Харесва ми това, че научавам много нови думи, развивам  уменията си да спелувам бързо и правилно което пък повишава нивото ми на владеене на езика. Първо уча правилното произношение на думите на английски език, после превода и накрая започвам да ги сплувам. За състезанието се подготвям заедно с госпожа Герганова, но много ми помага и моята леля.

В свободното си време обичам да чета книги, да карам колело и да създавам интересни презентации на лаптопа ми. Тази година се класирах и на националния кръг по ИТ – „ИТ Знайко“.

Аз съм Светлозар Пехливанов, на 13 години, в 7 клас от училище СУ ”Св.Св Кирил и Методий” – град Рудозем. Участвам за 3та година в състезанието, всеки път който съм участвал съм стигал до регионалното състезание. Състезанието ми харесва, защото се запознавам с много хора, с които имаме сходни хобита.

 Уча повечето от думите като ги използвам в изречения, или да чета някакво списание на английски, в което има тези думи.

Аз много обичам автомобилите и да разучавам техните части и различни видове моторспорт. Друг успех, който имам е в състезанието Pearson Longman Competition, в което имах най-много точки от цялото училище.

Казвам се Велин Пожарски и съм на 11 години. Уча в училище „Васил Левски“ в град Брезник и съм в 6-ти клас. В състезанието Spelling Bee участвам за втора година, но за първи път стигам до националния финал. Харесва ми да уча думите от списъка, като моят начин на учене е чрез четене и запомняне. Най-много ми помага, когато думата е използвана в изречение.  Смятам, че една от най-трудните думички тази години е rambunctious – не само за запомняне, но и като произношение.

Обичам природата, растенията и животните и съм щастлив, че живея на място, където мога да съм в непрекъснат контакт с тях. Интересувам се живо от шах и съм участвал в множество състезания. Тренирам тенис и обожавам футбола. Харесва ми да правя неща с ръцете си, особено ако са от дърво – къщички за птици, дървени фигурки, вещи. Музиката е нещо, което ми дава много. Свиря малко на пиано и китара, а моята музика е рокът.

Казвам се Владимир Руменов Миланов, 7 клас на 13 години. Уча в НСУ “София”, гр. София. Явявам се за втори път на Spelling Bee. Обичам да рисувам в свободното си време.

Аз съм Гергана Йорданова Стефанова и съм на 12 години. Ученичка съм в 6 “Г” клас, във Второ СУ “Проф.Никола Маринов”.

Участвам за втора година в състезанието и ми харесва това,че обогатявам речника си с нови думи, също така преживяната емоция от състезанието и хората, с които съм се запознала са незабравими. Думите ги пиша, за да ги науча, също и  ги чета.

От 5-годишна ходя на уроци по английски език и  ми харесва да го изучавам. На същата възраст започнах да посещавам школа за модерен балет, където се чувствам прекрасно, защото обичам музиката и танците. С моята група от балета участваме в много концерти и фестивали и печелим много награди. Освен тези мои занимания, аз също така обичам да пиша приказки и вече имам три написани, с които имам и награди. Участвам в почти всички училищни олимпиади и състезания, по всички предмети и почти винаги съм в едно от челните места. 

Аз се казвам Гергана Мишева и съм на 13 години. Уча в ОУ “Христо Ботев”, гр. Исперих и съм в 7-ми клас.

Участвам в Spelling Bee вече трета година. Фактът, че уча много думи ми помага за напред, защото така си обогатявам речника и ми е от полза, когато си комуникирам с хора от други народи. Аз чета думата няколко пъти, пиша я по няколко реда и така я запомням.

Обичам да слушам музика. Не съм участвала в други състезания.

Казвам се Елена Йорданова, на 12 съм, от 6 “б” клас в I ОУ “Христо Ботев”, гр. Търговище.

Участвам с състезанието за втора година.  Състезанието ми харесва заради това, че се различава от другите училищни състезания.

Уча думите, като представям техния правопис, като транскрипция, в ученето на думите също така ми помага моят ръководител по английски език.

Моите хобита са рисуването, анимацията и може би пеенето, също така се интересувам от много произведения(филми, интернет-шоу, игри, книги и др). Най-много успехи постигах в областта на рисуването, имам 3 медала само от изобразителното изкуство.

Казвам се Ерин Паркър и съм на 11 години. Живея в гр. Димитровград и съм ученичка в 4а клас на ОУ “Алеко Константинов“.

Участвам в състезанието за първа година. Много ми харесва, защото научих нови думи и как да се представям пред публика.

Докато се подготвях за състезанието, четях и повтарях думите от списъка на английски и български език. Тези, които ме затрудняваха, ги пишех по няколко пъти и учих изреченията с тях. Използвах сайта www. Spellingcity.com, където най-много ми харесаха забавните игри.

През свободното си време обичам да рисувам, да пея и танцувам. Също обичам да готвя. Мога да свиря на пиано. Тази година спечелих награда за рисунка, посветена на Деня на земята. Спечелих първо място на първия кръг на Лингвистичното кенгуру по английски език тази година. Участвала съм в училищни пиеси и представления.

 

 

Името ми е Йоана Стоева и уча в ЧСУ ,,Дружба”- град Пловдив. 

Аз съм на 14 г. и съм в седми клас. Участвам за четвърта година в Spelling bee и ми харесва, че благодарение на него разширявам английския си речник. 

В продължение на 3 поредни години съм победител в училищния кръг на състезанието. Радвам се, че тази година спечелих и областния кръг на Spelling bee. 
Уча думите, като проверявам транскрипцията, изговарям думата и я научавам заедно с нейния превод.
Обичам да слушам музика и да чета книги. Занимавам се с актьорско майсторство от 7 години и съм печелила много различни награди на фестивали, конкурси и състезания.

 

 

Казвам се Калоян Иванов Торлаков. Аз съм на 13 години и уча в OУ „Христо Ботев“с. Енина. Участвам за 3 поредна година в това състезание.

Харесва ми  да  спелувам  дълги думи на английски и да ги превеждам от български на английски език. Уча като първо си отбелязвам определен брой думи. Например: 25 или 50 думи. След това започвам да прослушвам тяхното произношение, същевременно някои успявам да ги зауча, а след това ги повтарям няколко пъти,след което ги прочитам отново няколко пъти, но не пропускам да ги изпиша по три или  пет  пъти.

Моето хоби е да спортувам, спортувам карате, а и отделям време за занимания с рецитали, разказвам разкази по Чудомир на сцена, така попаднах  в успелите деца на Фондация „Димитър Бербатов, както обичам и да пея.

 

 

 

Казвам се Ралица Валентинова Добрева и съм на 13 години, 7 клас от Първо Средно Училище “Свети Седмочисленици” гр. Търговище.

Участвам в състезанието за трета поредна година, като миналата достигнах само регионалния кръг. Харесва ми това, че научаваме много нови и полезни думи и се запознаваме с нови приятели. Научавам думите като ги пиша по няколко реда в тетрадка и след това ги упражнявам в Quizlet.

Обичам да рисувам и спортувам, също така и да решавам задачи по математика.Миналата година се класирах на Националния кръг на Лингвистично Кенгуру по английски език,получих поощрителна награда във фотографски конкурс за деца на National Geographic KIDS, тази година се класирах за областен кръг на Националната Олимпиада по Математика и съм на второ място на Коледното Математическо Състезание в Търговище.В свободното си време играя баскетбол и моят отбор се класира за регионално ниво в училищен турнир.

 

 

Здравейте, казвам се Станислав Руменов Райков и съм на 12 години. Уча в VIа клас на I ОУ “Св. св. Кирил и Методий” Монтана. За трета поредна година участвам в състезанието Spelling Bee. Харесвами това, че се състезаваш с други хора и се бориш за първото място.

Уча думите като ги закривам с ръка, чета българското значение и се опитвам да ги позная.

Участвал съм и в състезания по български език и математика.

 

 

 

 

 

Казвам се Стояна Стоянова Гуглева (на снимката от ляво с медала). На 12 г. съм /6-ти клас/ и уча в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Челопеч. За втора поредна година участвам в състезанието  „Spelling bee“. За мен това е важно, защото  по този начин научавам много нови думи, които ми помагат в общуването на английски език. Думите не са трудни за учене, а  най-лесно ги запомням, когато ги прочитам по няколко пъти. Всеки ден  се срещам с учителя си по английски език – г-жа Бантова и тя ме изпитва на изучените от мен думи. Ако се затрудня на някоя от тях, госпожата я отбелязва с въпросителен знак , което значи, че трябва да ги науча за следващия ден. 

Имам много други интереси и хобита, но сега не ми стига времето да се занимавам с тях. Обичам да  рисувам, да чета  книги и да пиша. Харесва ми да се разхождам в планината. Част съм и от училищния отбор по БДП /безопасност на движението по пътищата/, с който през миналата година спечелихме 1-во място на състезанието.

Казвам се Виктория Димитрова Йорданова и съм на 12 години, 6 клас. Уча в ПМГ “Проф. Емануил Иванов”, град Кюстендил. За трета година участвам в Spelling Bee като за втори път съм на финал. 

Едно от любимите ми неща за състезанието е, че се запознаваш с много други хора и можеш да направиш много нови приятели. 

Думите уча с баща ми, който всяка година измисля все по-лесни начини за учене на думите, всеки ден ме изпитва на тях, никога не се предава и понякога и той учи по някоя нова дума.

Обичам да рисувам, да пея, да гледам аниме и изобщо почти всичко свързано с изобразително изкуство. Тази година за мен е много заета, така че не съм ходила на почти никое друго състезание, но най-голямото ми постижение е, че започнах да уча японски.

 

Казвам се Иван Гениславов Караджов. На 13 години съм, уча в ППМГ Ловеч и съм в 7 клас.

Уча за състезанието като чета само трудните думи.

Обичам футбол и компютърни игри.

Александър Петков Басамаков, на 12 години съм, уча в 5 е клас , 5ОУ „Митъо Станев“ , гр. Стара Загора.

Участвам за втора поредна година. Харесва ми, че е на Английски език и мога да упражня и подобря уменията си по езика,  като се състезавам с други ученици от цялата страна. Когато уча думите самостоятелно, използвам електронни флашкарти, които изработвам с инструмента Quizlet. Когато съм готов, карам брат ми (или учителката ми) да ме изпитват.

Участвал съм в национални състезания по Български език,  математика и други учебни предмети. Обичам да комуникирам на английски език с  връстници  в Интернет. Участвал съм в клуб по интереси „Аз общувам с Европа и света“, в който сме комуникирали на Скайп с ученици от Европа и Америка.

 

 

Аз се казвам Здравко Георгиев Калчев. Ученик съм от СУ “Св.св. Кирил и Методий” – гр. Бургас ученик от  5 г клас. Участвам за първа година в това състезание. Досега съм участвал в много състезания в различни области, но в предното ми училище нямаше такова състезание като вашето. Вкъщи сам се подготвям за състезанието.

 

 

 

Казвам се Маламир Станчев и уча в ПМГ ”Баба Тонка”, гр.Русе, 6-ти клас.

Участвам за 3-та година в състезанието. Най-много ми харесва това, че подпомага развитието в изучаването на английски език.

Думите ги научавам, чрез запомняне и визуална памет, а някои от тях- с асоциации.

Хобито ми е да излизам да играя на футбол. Извънкласни успехи имам в математиката, информатиката и английския език.

 

 

Казвам се Марио Манчев и съм на 11 години. Ученик съм в 5г клас ма СУ”Васил Левски” – град Карлово. Учавствам за втора година в състезанието. Най-много ми харесва предизвикателството да спелувам трудни думи. Подготвям се заедно с майка ми и госпожа Стефанова от моето училище. Обичам да работя на компютър. Преди няколко дни се състезавах на големия финал на IT Знайко. Миналия месец се класирах и явих на националния кръг на състезанието по английски език Longman competition.

 

 

 

 

Казвам се Мила Колева, на 13 години съм и уча в ППМГ „Добри Чинтулов“, гр. Сливен.

За втора година се класирам на националния кръг на Spelling Bee. 

Останах с много приятни спомени както от самото събитие, така и от летния лагер в Банско, което ме мотивира да успея и тази година. 

В свободното си време рисувам, свиря на пиано и излизам с приятели.

 

 

 

Казвам се Ния Александрова Бояджиева. На 14 години съм (7 клас) и уча в град Сандански – Първо основно училище “Св. Климент Охридски”. Участвам за втора година в състезанието Spelling bee. Правилното и трайно научаване на думите в английския език е изключително важно за мен. Всеки ден повтарям всички 800 задължителни думи заедно с преводите, като едновременно с това се упражнявам и писмено, за да затвърдя знанията си.

Едно от любимите ми хобита са танците – танцувам балет от 4 години. Тази учебна година беше най-успешната досега за мен не само с постижения, но и с преживявания. Успях да достигна до три национални кръга на състезания и олимпиади – Физика и астрономия, История и цивилизация и Spelling bee, на които представих областта достойно. 

 

Казвам се Радослав Петев Кръстев на 13 години, 7 клас в ПГПЧЕ ‘’Петър Богдан’’, град Монтана. В състезанието Spelling Bee участвам за трета поредна година, като за втори път съм финалист. Харесвам предизвикателството да науча много нови думи, които обикновено не срещам. За състезанието се готвя, като отделям почти ежедневно определено време, в което уча думите. През този месец участвах и в Национално Състезание на английски език Лингвистично Кенгуру. В свободното си време тренирам и играя на компютъра. Обичам да спортувам с приятели. Проявявам интерес към коли и DownHill.

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram