Запознайте се с финалистите в Spelling Bee 2019!

Представяме ви най-добрите участници в Spelling Bee 2019, които ще премерят сили в националния финал на 21 април в Американски колеж в София.

Всички те са умни, талантливи деца с разнообразни интереси, които обичат английския език. Пожелаваме им успех!

Казвам се Александра Делчева. На 13 години съм и съм в 7 клас. Уча в СУ П. Р. Славейков” в гр. Трявна. Участвам в състезанието за втора поредна година и за втори път стигам до финала. Миналата година се явих, без да имам големи очаквания за победа, но преживяването и емоцията, които изпитах, промениха живота ми през последната година. Обикнах езика още повече и започнах да го уча по-интензивно. Прочетох 5 книги на английски, 4 от които са книгите на Хари Потър. След като прочета книгата, си изваждам непознатите думи и ги научавам като ги пиша и повтарям по много пъти. Така четенето на книги се превърна в мое хоби. Благодаря ти, Spelling Bee.

Ежедневието ми е учене на английски и ходенето на училище. Съчетавам ги с другото ми хоби – тренирам Street workout почти всеки ден. Това е също моя страст. Участвала съм в регионално състезание по английски I can do it” в Габрово и в 4 и 5 клас спечелих първо място. Щастлива съм, че съм  част от магията на Spelling Bee и имам шанс на изпитам адреналина и да покажа знанята си на сцената отново, макар и за последен път!

Казвам се Анна Мария Цветомирова Иванчовска, на 11 години съм и уча в 5 клас в ППМГ Академик Иван Ценов”, гр. Враца. Участвам в състезанието за втора поредна година и за втори път стигам до финала. Миналата година не успях да се явя на националното състезание, но отидох на лагера, който много ме впечатли. Там намерих много нови приятели с общи интереси и се запознах с много интересни хора.

Именно това ме вдъхнови тази година също да се запиша, и макар и да не вярвах, че ще стигна пак до края, това се случи. Подготвям се за Spelling Bee, като уча думите вкъщи, след което майка ми ме изпитва. Разучавам всяка дума подробно, като слушам произношението й, и прочитам дадените примери. Когато се затрудня повече на някоя дума, я пиша, което ми помага да я науча по-добре. Относно хобитата и интересите ми, аз харесвам всички спортове, но този, който най-много ме впечатлява е волейболът. Също така през свободното си време много обичам да слушам музика и да се забавлявам с приятелите ми. Участвала съм и в много математически състезания, като имам и доста високи резултати от тях, което ме амбицира да продължавам напред и да се стремя още по-високо! 

Казвам се Бианка Димитрова Месова, на 14 години съм и уча в 7 клас в СУРИЧЕ “Д-р Петър Берон”, гр. Перник. Това ще е 4-тото ми участие в Spelling Bee. В състезанието ми харесва същността на знанията, които представяме (правопис на английски език), цялостната организация, формат, протичане на състезанието на всички нива и лагера за разкош. Уча думите всекидневно, по половин или един час, в зависимост от натовареността на ежедневната ми програма. За тази година, понеже ми е последна възможност възрастово за участие, исках да се насладя и постарая малко повече от миналата.

Занимавам се с класически балет и с групата ми успешно се представихме в Словения на международния фестивал “Сърцето на дракона”. Хобито ми продължава да бъде четене на книги, като редувам класика, книга на английски език и книга на съвременен автор. А найлюбимото ми е да пътешествам със семейството ми в различни градове, в планината или на море с книга за четене през почивката.

Здравейте! Казвам се Виктория Димитрова Йорданова, на 13 години. Седми клас съм в ПМГ “Проф. Емануил Иванов”, гр. Кюстендил. За четвърта година участвам в състезанието. Най-много ми харесва, че с него можеш да си разшириш речника и може да си намериш приятели, с които имаш подобни интереси. Уча думите с баща ми, който съставя доста комплексни методи за изпитване, с които ме подготвя стабилно. Най-много обичам да рисувам и да пея. Обикновено рисувам най-добре по всяко време, освен когато имаме часове по Изобразително изкуство… Най-добре пея пък когато съм сама в моята стая или под душа, който ми служи за микрофон, когато си представям как пея пред публика. А за извънучилищни изяви… изпит по японски  брои ли се? Изобщо някакви незадължителни изпити? Да?  Може би? Не? Разбрано. А ентусиазмът ми за други състезания отдавна го няма, а и да исках да ходя, нямаше да имам възможност, но за мен най-важно е, че участвах и тази година в Spelling Bee. 

Казвам се Георги Атанасов Попов, на 12 години, V клас в ОУ Петко Рачев Славейков, гр. Варна. В Spelling Bee участвам за трета година. харесва ми предизвикателството да науча нови думи и техните значения на български език, както и да науча техния правопис по забавен начин.

В началото учех думите само от списъка, като след като съм видял думата я спелувам, проверявам дали съм я запомнил правилно и паралелно с това уча значението й на български, а откакто открих и онлайн материалите за учене на думите, ми е още по-забавно. Когато понауча думите, моля някой вкъщи да ме изпитва, за да затвърждавам знанията си и да се упражнявам. Обичам да играя на онлайн игри с приятели, да снимам забавни клипчета, да рисувам, да плувам и други забавни неща. Миналата година отново стигнах до регионален кръг на Spelling Bee, но не успях да се класирам за финала. Това не ме отказа, а ме амбицира още повече и съм щастлив, че тази година успях.

Аз съм Георги Чанков на 13 години от София . Уча в 2-ро СУ „Академик Емилиян Станев“ в 6-ти клас. В „Spelling bee“ участвам за втора година, защото харесвам  състезателния  дух на мероприятието, а също и възможността да тествам знанията си и да срещна нови хора с подобни интереси. Тренирам Карате в Славия Спортес, обичам да играя футбол.    Обичам колелото си, което ми дава възможност да се придвижвам бързо и ефективно. Любима компютърна игра Fortnite.

 

Казвам се Гергана Йорданова Стефанова и съм на 13 години, 7 клас във II СУ „Проф. Никола Маринов”, гр. Търговище. Участвам за трета година в състезанието Spelling Bee, като през последните две се класирах за националния финал. Изключително щастлива съм, че тази година отново ще имам възможност за нови спомени и нови приятели на лагера в Банско – едно незабравимо и невероятно преживяване и още една причина да обичам толкова много това състезание! Аз уча думите пишейки ги, след това ме изпитват да ги спелувам. Използвам и Quizlet за самооценка.

От четиригодишна се занимавам с модерен балет и с нашата група винаги печелим първи места в конкурси и фестивали. Умея да говоря на обратно /обръщам думите/, но все още не съм открила някого, с когото да комуникирам по този начин. Вземам участие в олимпиади и други състезания, организирани в училище, защото искам да покажа какво знам и същевременно да надграждам себе си. Радвам се, че съм част това многообразно „пчелно семейство”!

Казвам се Джулия Иванова, на 14г съм, в седми клас в ОУ „Христо Смирненски”, гр. Карнобат. За втори път съм на първо място на училищното състезание, но миналата година не можах да участвам в регионалното състезание по здравословни причини. Състезанието много ми харесва, защото е интересно и научавам много нови думи. Обичам английския език и го уча с удоволствие. Подготвям се, като чета и пиша думите и изреченията. Успешно се представих и на състезанието по български език „Любословие”, както и на олимпиадата по български език и литература.

 

Аз се казвам Евгения Николаева Хаджиниколова, на 14 години съм, 7 клас в училище “Св. Св. Кирил и Методий”, гр. Костенец. Участвам за трета година в Spelling Bee. Това, което ми харесва в състезанието е организацията, това че дава знания и помага на децата да се развиват. Харесва ми, че на състезанието се срещам с много хора, всеки от които е различен и уникален и мога да открия нови приятели.

Уча думите за състезанието, като ги пиша и ги използвам в ежедневието си, повтарям ги, за да мога да ги науча. Гледам различни филми и чета на английски език, за да мога да го науча и да знам повече думи, за което ми помага и състезанието Spelling Bee. Огромна помощ за подготовката за състезанието ми оказва моята учителка по английски език-г-жа Стоилова, за което много й благодаря! Обичам да уча нови неща. Обичам да танцувам и рисувам. Тренирам модерни танци и ходя на кръжок по рисуване. Участвала съм в проект “Твоят час” в училище-в театрално-вокална група. Печелила съм награди в конкурси по изобразително изкуство. С танцовата формация, в която участвам, сме печелили призови места. Участвала съм в олимпиади по български език и литература, математика, физика и астрономия, химия и опазване на околната среда, биология и здравно образование.

Казвам се Елена Йорданова Йорданова, на 13 съм, 7 клас, уча в I ОУ “Христо Ботев”, гр. Търовище. Участвам в състезанието за трета година. Харевам състезанието основно заради пряката му врызка с английския език и правописа му, то също така е забавно и ми помогна да се справя със страха от публични изяви. Използвам система – отбелязвам думите с различни цветове, за да знам, на кои да наблегна. Също така опитвам се да не зубря. а да използвам забавни ассоциации, които измислям. Често уча думи, които не са от списъка, намирам ги в специални сайтове, видеа, книги, игри и т.н.  Нямаше да се спарвя и без помощта на моя преподавател по английски език – Радостина Радева. Най-важното за мен хоби е рисуването, също така пиша, пека, пея и свиря на укулеле. От миналата година правя любителски анимационни проекти заедно с интернет-приятелите ми.

Аз се казвам Емануил Иванов и съм на 13 години. В VI клас съм. Уча в ОУ “Райна Княгиня”, гр. Пловдив. Участвам за трета година в състезанието Spelling Bee. Радвам се, че за първи път се класирам за националния кръг. Харесвам английския език, защото той ми помага да играя онлайн игри с деца от целия свят. Думите от Spelling Bee уча най-добре с приложението Quizlet. Посещавам курсове по програмиране по програма Telerik, където се уча как да създавам компютърни игри. Пожелавам успех на всички участници!

Здравейте! Името ми е Йоана Иванова Димитрова от Добрич и съм в 6-ти клас в СУ„Св. Климент Охридски”, като специализирам с музика, пиано и харесвам най-вече нежните и отпускащи пиеси. Участвам в състезанието за трета поредна година, но се класирам за национален кръг за първа. Аз лично уча думите си сама. Първо ги чета, както техните преводи и изреченията към тях. После си ги повтарям, като си помагам единствено с превода им и чета изреченията, за да видя дали съм казала думата правилно. Обичам да слушам музика, докато правя всякакви забавни неща, като да играя на телефона си, да рисувам и т.н.

Гледам различни клипове, по-голяма част от които са на английски или с английски субтитри, защото те, честно казано, ми харесват повече отколкото редица български. Мисля, че по този начин ще разбера повече от дадената за сега информация от учителите за различните култура, езици, хумор и др., а и си обогатявам речника. Участвала съм две поредни години в националната олимпиада по история и и двете години спечелих първо място в областта на регионален кръг. Сега също участвам във финансирания от ЕС проект Erasmus+ за първи път, но учителите и самите участници са огромна подкрепа за каквото и да е.

Казвам се Катерина Петрова на 14 години (7 клас) от СУ “Васил Левски”, гр. Брезник. Участвам за 2 година, но за първи път съм национален финалист. В състезанието ми харесва това, че се бориш за първото място и обогатява речника ми на английски език. Помага ми в общуването. Думите уча всекидневно по 1 час. Най-лесно ги запомням, когато многократно слушам произношението и запомням правописа. Тренирам волейбол два пъти в седмицата и често с отбора ми ходим на състезания. Участвала съм и в олимпиади по математика и български. През свободното си време излизам с приятели.

 

Казвам се Кирил Танов и съм на 13 години. Уча в СУ “Иван Вазов”, гр. Плевен и съм в 7 клас. Уча английски език от първи клас. Явявам се на състезанието Spelling Bee от 2015 г. Три пъти стигам до регионални състезания на Spelling Bee, но за първи път се класирах до национален кръг. Думите ги уча основно с четене. По-трудните думи пиша. Преговарям думите всеки ден. Ходя на плуване от 2 клас, печелил съм няколко златни медала на стил “Гръб”, сребърен и бронзов на стил “Кроул”. Имам медали и от състезания по математика – второ и трето място. Любимото ми хоби са компютърните игри.

Казвам се Лияна Бориспасова. Уча в ОУ Христо Ботев”, гр. Раковски, и съм в 7-ми клас. В състезанието участвам за трета поредна година, и ми харесва това, че благодарение на него усвоявам писането и изговарянето на думите в езика.  Всеки ден уча нови думи, като ги преписвам толкова пъти, докато не ги запомня.

Едно от другите ми представяния е участието ми в училищните състезания по химия и физика, като по химия бях първа от училището. И по двата предмета се класирах на областно, а по физика ми оставаха много малко точки за национално. Мои любими хобита са гимнастиката и леката атлетика. От малка обожавам да се занимавам с някакъв спорт. Участвала съм в състезания по лека атлетика, като няколко години подред съм първа.

Казвам се Марина Димитрова Атанасова. Аз съм в 7 клас и уча в СУ „Св. Св. Кирил и Методий”, гр. Карнобат. В Spelling Bee участвам вече за трета поредна година. Наистина много харесвам това състезание, първо, защото научавам много думи, които да ми помагат да обогатя английската си лексика, второ, защото именно то ме стимулира да заобичам този език като своя роден, и последно, но не по важност е това, че за мен е едно огромно приключение, което изживявам, макар и за последна година. Думите уча, като ги пиша много пъти и след това си ги опреснявам. Друга техника, която прилагам при ученето на думи, е да ги включвам в диалог. Много обичам да танцувам и да слушам музика.

Също така говоря английски, обичам да карам ролери и колело, да пътувам и да пиша. Основно имам големи постижения по олимпиадите в училище и литературните конкурси, но те са толкова много, че не мога да ги изброя.

Здравейте! Казвам се Марио Димитров Манчев на 12 години. Уча в СУ “Васил Левски” гр. Карлово. Учавствам с състезанието за трета поредна година. Най-много ми харесва предизвикателството да си премеря силите и знанията с другите участници. С някои от тях ще бъдем заедно за пореден път. Думите уча, като ги изписвам на листчета хартия на български и английски език и ги разбърквам в кутия. След това ги вадя на случаен принцип и проверявам дали съм ги запомнил. Обичам да играя футбол и компютърни игри с моите приятели.

Казвам се Марио Юлианов Ганев, на 13 години, 7 клас. Уча в ОУ “Антон Страшимиров”, гр. Бургас Тази година е първата, през която ще участвам. Харесва ми, че чрез състезанието децата обогатяват знанията си по английски език, който е един от любимите ми предмети в училище. Подготвям се като всеки ден, след като се прибера от училище, отделям време за упражняване на думите от списъка. Преписвам ги на лист хартия докато не запомня как се пишат. Харесвам баскетбола, футбола и повечето спортове. Също така ме интересува и английския език, поспециално граматиката.

Казвам се Микаела Светославова Павлова и съм на 11 години. Уча в ЧОУ „Малкият принц“, гр. Варна и съм в 5 клас. В състезанието Spelling Bee участвам за първа година и съм много развълнувана за големия финал. Аз уча английски от 4 годишна и състезанието за мен бе възможност да покажа какво съм научила дотук. Много полезни за бъдещите ми изяви са натрупания опит за представяне на сцена и пред публика. За да се подготвя успешно, у дома отделях време за четене на думите, а в училище, преди състезанията моята учителка Ани Иванова ме препитваше. Много полезни бяха и линковете с произношенията на думите. 

Сред постиженията ми, с които се гордея, са Сертификат на Кеймбридж за ниво КЕТ, който взех с оценка Pass with Distinction, и получих следващото ниво В1. Имам успехи и на състезания по математика, от които имам медали. Извън училище може да ме срещнете на тенис корта, където тренирам ежедневно. В свободното си време обичам да рисувам, да свиря на пиано и да пътувам до нови места с моето семейство.

Аз съм Мила Георгиева, на 14г. и съм седмокласничка от СУ Проф. д-р Асен Златаров“, гр. Първомай. Явих се на Spelling bee“ за пръв път, когато бях в 4-ти клас и оттогава се впечатлих колко много неща можеш да научиш от него. То съчетава полезното и приятното и със сигурност е едно от любимите ми състезания, на които съм се явявала. Подготвям се като играя на игрите в сайта на Spelling bee“, или просто чета думите от списъка, докато не ги запомня. Освен в него съм участвала и в олимпиади и състезания по български език и литература, химия, физика, информационни технологии. В свободното си време обичам да излизам навън с приятели и да слушам музика.

Казвам се Мухаммед Ашим и съм на 12 години. Уча в 48 ОУ „Йосиф Ковачев“, гр. София. В състезанието Spelling Bee участвам за втори път и съм много щастлив, че съм един от финалистите тази година. Чувството е прекрасно! В свободното си време обичам да излизам с приятели, да плувам, да слушам музика.

Казвам се Никола Иванов Петров и съм на 13 години. Аз съм в седми клас и съм ученик в ОУ “Св. Климент Охридски”, гр. Бяла Слатина. Аз участвам в състезанието вече за 4 година. Намирам интересно в него това, че то ни обогатява познанията по английски език. Подготвям се за състезанието, като си разделям листа с думитe по сложност. Започвам с по-лесните и преминавам към трудните.

Здравейте, казвам се Радина Венелинова Христова на 12 години от 6-ти клас. Уча в МГ „Акад. Кирил Попов“, гр. Пловдив. Участвам в Spelling Bee за трета поредна година, като всяка година бях училищен шампион в различно училище. Харесва ми начинът, по който състезанието се провежда и организира. За състезанието се подготвям като пиша думите. В свободното си време обичам да чета книги, да карам колело и да уча. Любимият ми предмет е английският език. Преди две години спечелих първо място на националния кръг на състезанието по английски език Cambridge, а тази година спечелих второ място на националния кръг на Longman, също състезание по английски език.


Здравейте, казвам се Рая Георгиева Георгиева, на 12 години съм. Уча в училище СУ ”Св. Св. Кирил и Методий”, гр. Симитли и съм 6 клас. За първи път се явих на състезанието в 4-ти клас, така че това ми е третата година. Харесва ми състезанието,защото чрез него не само печелиш или губиш, но и научаваш нови думи, тяхното значение и как се спелуват. Когато започна да уча думите, аз ги прочитам и спелувам, а после преглеждам превода, за да съм сигурна. Много често моля моите родители, баба или дядо да ме изпитат, за да ги уча по-бързо. Моите хобита винаги са били свързани с английски език, например четенето на английски книги и списания. Едно от многото ми хобита е това да пиша на английски и още от малка го правя.

 

Здравейте! Казвам се Сали Венциславова Чирпанска и съм на 13 години. Ученичка съм в 7а клас в СУ “Св. Св. Кирил и Методий”, гр. Белица. За втора година участвам и това, което ми харесва е, че чрез състезанието се обогатява речника на участниците. Също така ставам и по-уверена като участвам в него. Уча думите постепенно,с помощта на госпожата ми по английски език. За успешно представяне разчитам на спокойствието. Хобито ми е да танцувам народни танци и доста пъти сме ходили на състезания с групата ни по танци. Печелили сме и доста награди.

 

Казвам се София Николаева Соколова. На 13 години съм, от град София. Ученичка съм в шести клас в 122 ОУ „Николай Лилиев“. Тази година ми е трета поредна, в която участвам в състезанието „Spelling Bee“, втори път на национално и трети път на регионално. В свободното си време от училище и уроци уча думите си с помощта на баща ми. Моите хобита са играенето на компютърни/видео игри, пеенето и рисуването. Освен това, постоянно слушам музика.

Тази учебна година се класирах и за регионален кръг на „Hippo“ олимпиадата. За мен английският език не е даденост, а собствен избор. Радвам се, че открих прекрасното състезание „Spelling Bee” и благодарение на него създадох много приятелства и имах незабравими моменти на състезанията и най-вече на лагера през 2017 година.

Казвам се Станислав Руменов Райков и съм на 13 години. Ученик съм в седми клас в I ОУ “Св. св. Кирил и Методий”, гр. Монтана. Участвам в състезанието Spelling bee за четвърта поредна година. Харесвам конкуренцията в състезанието и предизвикателствата, пред които се изправям. Всеки ден уча думите и се опитвам да запомня преведените думи, като закривам английският вариант. Обичам да изучавам английски език и информационни технологии. Участвал съм в състезания по български език и математика.

Казвам се Стефан Пламенов Пенчев, на 13 години. Ученик съм в 7 клас в СУ “Васил Левски“, гр. Троян. Участвам в състезанието за втора поредна година, но се класирам за първи път за националния кръг. Това, което ми харесва в състезанието, е оспорваната конкуренция. За състезанието уча и упражнявам само думите, които ме затрудняват или не знам, и като цяло нямам особена допълнителна подготовка. В свободното си време обичам да играя видео игри с приятели и гледам много филми от всякакви жанрове. Имам сравнително голям брой първи места от градски или областни състезания не само в областта на английския език.

Здравейте! Казвам се Теодора Кръстева, но всички ме наричат Тея. Уча в ИСУ „Васил Левски“, гр. Велинград и съм на 13 години. Не обичам да залягам над уроците, но пък имам отлични оценки, защото слушам и запомням в час. Амбициозна съм и винаги постигам целите, които съм си поставила. Беше ми интересно да прочета представянията на другите участници, защото открих общи интереси, които ни свързват. В свободното си време спортувам: играя волейбол, баскетбол, тенис на маса, отличен плувец съм. Свиря на обой от осем години, освен това мога да говоря наобратно (тоест – обръщам думите огледално) и смятам това за талант. Имам много приятели и прекарвам доста време с тях, защото вярвам, че общуването е важно. Начинът ми на мислене обаче се различава от този на моите връстници и затова трудно откривам хора, с които да проведа пълноценен разговор по темите, които ме интересуват. Но съм убедена, че на 21 април това ще се промени.

Казвам се Явор Юлиянов Данаилов, на 13 години съм, 6-ти клас, уча в ППМГ „Акад. Никола Обрешков”, гр. Разград. Участвам за първа година в Spelling Bee и съм впечатлен от съревнованието между състезателите и качеството на надпреварата. Уча думите прилежно и внимателно, като ги прочитам няколко пъти с техните значения, за да ги запомня. Обичам да гледам и играя футбол и волейбол. Проявявам интерес и към онлайн компютърни видеоигри. Харесва ми да се забавлявам с приятели. Успехи съм постигал в различни състезания. Миналата година спечелих областния кръг на олимпиадата по български език и литература, а заедно с градския отбор по волейбол „Лудогорец” завършихме пети на финалите на републиканското първенство във Варна.

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram