История на Spelling Bee

Какво е Spelling Вее?

Spelling вее е състезание, в което състезателите спелуват, т.е произнасят, различни думи буква по буква. Думите за състезанията се подбират от предварително обявен списък с 500 думи. Ако състезателят спелува думата правилно, той преминава в следващия кръг, където се състезава с останалите участници. Ако спелуването е неправилно, състезателят отпада. Spelling вее е състезание с елиминиране и последният останал състезател се обявява за победител.

Победителят в училищното състезание и неговият подгласник се класират за регионалните състезания и подготвят допълнителни 200 думи. Най-добрите трима от регионалните кръгове се класират за финала в София и подготвят още 100 думи.

Защо наричаме състезанието по спелуване (произнасяне буква по буква)
Spelling Вее?

Съществуват няколко теории защо думата “bee” се свързва със състезанието по спелуване. Думата за “пчела” на английски е “bee”. Мнозина считат, че начинът, по който хората общуват един с друг, прилича на начина на взаимодействие между пчелите. Напоследък, обаче, учените отхвърлят тази теория и приемат, че думата „bee” произлиза от старата английска дума “bene”, която означава “молитва” или “услуга”, и е свързана с по-известната дума “boon” със значение “благодат”. Други предполагат, че думата “bee” е съкратена форма на английската дума “been”, която означава “доброволна помощ, оказана от съседи, при изпълнение на дадена задача”. Очевидно няма едно мнение по отношение на произхода на думата “bее” във фразата “spelling bее“, но пчелата традиционно остава емблема на състезанието.

В Съединените щати състезанието се провежда ежегодно от организацията Scripps и затова е известно като Scripps National Spelling Вее. Първото състезание Scripps National Spelling Bee е било проведено през 1925 г. само с девет участници. Оттогава броят на участниците се е увеличил многократно до 11 милиона американски ученици. За популярността на състезанието свидетелства фактът, че са издадени много справочници и помагала за участниците и то се предава по големите телевизионни канали.

Много други страни, като Великобритания, Канада, Армения, някои държави в Азия, също провеждат местни състезания по спелуване. Scripps работят по организирането на международно Spelling Вее състезание за победителите от различните страни.

Spelling Bee в България

Националното състезание по правопис на английски език Spelling Bee ще се проведе през пролетта на 2021 г. за ЕДИНАДЕСЕТА поредна година. Десетото състезание през миналата учебна година привлече повече от 6500 участници от 299 училища в България!

Подготовката и участието в състезанието стимулира интереса на учениците към английския език, помага им да подобрят правописа и да обогатят речниковия си запас от английски думи, изгражда умения за състезателност и постоянство и дава възможност за допълнителна изява. Учителите получават допълнителни материали и идеи за разнообразяване на преподаването на английска лексика и граматика в прогимназиалния курс на обучение.

Състезанието е насочено към ученици до 14 години и до 7 клас от всички общински, държавни и частни общообразователни училища в страната. Състезанието се провежда в три етапа: училищен, регионален и национален. Участниците и победителите във всеки етап получават сертификати и други награди, а за финалистите ще бъде организиран едноседмичен летен езиков лагер.

Първото състезание Spelling Bee е проведено в България през 2011 по идея на две доброволки от Корпус на мира в България – Фелиша Бивънс и Ерин Рели. В първото състезание участват само училища, в които преподават доброволци от Корпус на мира, а през следващата се включват повече участници.

Националното състезание по правопис на английски език Spelling Bee се организира от Фондация „Корпус за образование и развитие – КОРПлюС“ в партньорство с фондация „Америка за България”. Състезанието се подкрепя от Министерството на образованието и науката и Посолството на САЩ.

А това са Spelling Bee шампионите на България през годините:

2011 – Александър Александров
СОУ “Д-р Петър Берон” гр. Костинброд

2011 champion

2012 – Румен Димитров
СОУПНЕ „Фридрих Шилер”, гр. Русе

2012 champion

2013 – Мартин Бошкилов
СОУ “Кузман Шапкарев”, гр. Благоевград

2013 champion

2014 – Катерина Петрова
НСОУ “Св. София”, гр. София

2014 champion

2015 – Теодор Енчев
ОУ “Димитър Благоев”, гр. Велико Търново

11147117_905164856216720_1304472415338935284_n

2016
Никол Петрова
6 кл. от СОУ „Иван Вазов“, гр. Плевен
и
Владимир Живков
7 кл. от СОУ „Св. Климент Охридски“, гр. Ловеч

Шампионите Никол Петрова и Владимир Живков

2017 – Любомир Янев
7 кл., ЧОУ “Меридиан 22”, гр. София

2018 – Бианка Месова
6 кл., СУРИЧЕ “Д-р Петър Берон”, гр. Перник

2019 – Виктория Йорданова
7 кл., ПМГ “Проф. Емануил Йорданов”, гр. Кюстендил