Тайната на успеха – Теодора Илиева от СУ “Никола Й. Вапцаров”, Генерал Тошево разказва как подготвя Spelling Bee шампиони


Разкажете ни малко повече за участието на вашето училище в състезанието Spelling Bee. От колко години участвате? Имали ли сте финалисти в предишните издания на състезанието?

Училището ни участва в Spelling Bee за втора поредна година. Миналата година излъчихме един национален финалист – Яница Илиева. Фрея също се яви на регионален кръг, но победата ѝ се изплъзна на косъм.

Защо участвате в Spelling Bee? С какво състезанието е полезно за учениците? Какви умения развива?

Първата причина да се включим в Spelling Bee беше, че искахме да покажем по още един начин на учениците важността на правописа и правилното произношение на английски език, което е сложна задача с наличието на auto correct и всичкия софтуер за превод. Държа на Spelling Bee, защото за мен е важно учениците ми да разберат истинския смисъл на думата „състезание“. През последните години изникнаха всякакви формати на състезания, които не предполагат полагането на допълнителен труд – нивото е ниско, всеки получава грамота и голям лъскав медал, независимо от постигнатия резултат. Това е некоректно, оставя децата с много погрешни представи и нереална самооценка. Участниците в Spelling Bee се готвят с месеци, понякога им се струва невъзможно да успеят, но полагат усилия, дават всичко от себе си и така научават много, придобиват добри навици и помъдряват.

Каква е тайната на успеха? Как подготвяте вашите ученици за състезанието? Какви ресурси използвате?

Подготовката за състезанието върви отделно от часовете в училище и става на три паралелни нива. Първото е у дома – и тримата ни финалисти (Фрея и Яница от Spelling Bee и Рауф от Spelling Bee JUNIOR) получават много помощ и подкрепа в чуждоезиковото си обучение от родителите си. Рауф учи английски у дома още от тригодишен. Тази основа е изключително важна за постигане на толкова високо ниво от толкова малки деца. Второто ниво е самоподготовката – всичките часове, които влагат децата, за да научат дългите списъци от сложни думи. Тук всеки състезател има свой начин да учи и сам си подбира онлайн материалите, които да ползва. Яница помни как изглежда цялата дума и после я визуализира в главата си. Фрея пише думите, затова движи ръката си докато спелува. Третото ниво е работата с учителя, която протича като тренировка. Минаваме през списъка, четем думите с изреченията и ги обсъждаме. Давам им още примери за употребата на някои думи, за други обсъждаме начина на образуване. Не е достатъчно просто да наизустят правописа на 800 думи. Няма и смисъл, ако няма да могат да ги използват или дори да се сетят за тях по значението. И тъй като това е състезание, работим над преодоляването на слабите места на състезателите, постигането на добра концентрация, правилната им психологическа настройка. Тренираме финал по правилата на състезанието. Конкуренцията винаги помага, но е най-хубаво тя да е приятелска.

Разкажете ни повече за финалистите от вашето училище.

Финалистът ни в Spelling Bee Junior Рауф Алтай е талантливо и многостранно развито дете. Готви се за състезанието предимно у дома, с родителите си. Участва в Spelling Bee JUNIOR за втора поредна година. За съжаление, миналата година състезанието се проведе онлайн и Рауф отпадна заради технически проблем.

Яница Илиева е национален финалист за втора поредна година. Има разностранни интереси, участва в много състезания и олимпиади и жъне големи успехи. За нея няма невъзможни или непостижими неща – приема ги като събития, които още не са се случили.

Фрея Реди си извоюва победата с много труд и усилия. Хората мислят, че британският ѝ произход ѝ гарантира победа в състезания като Spelling Bee, но това изобщо не е така. Подготовката за състезанието ѝ беше още по-тежка, защото голяма част от думите бяха нови за нея както на английски, така и на български. Възхищавам се на такава упоритост.

Споделете интересна история или забавна случка, свързани със състезанието.

Интересен факт от миналогодишното състезание: Фрея и Яница отпаднаха съответно от регионален и национален кръг, заради една и съща дума – meanwhile, но по различни причини. Фрея се затрудни да се сети за нея, защото ѝ я подадоха на български език. Когато Яница чу думата meanwhile на националния финал така се зарадва, че ѝ се е паднала лесна дума, че направи лапсус още преди да е започнала да спелува и… отпадна.

Фондация КОРПлюС стартира дарителска кампания за финансиране на участието на десет финалисти в летния лагер. Необходимата сума, за да се превърне това преживяване в реалност за един участник е 400 лв., а нашата обща цел е да наберем 4000 лева. С вашата незаменима подкрепа ще финансираме участието на най-добрите сред най-добрите ученици в Летен езиков лагер. Подарете им една незабравима седмица в с. Годлево в полите на Пирин планина, изпълнена с игри, спорт, забавления и нови приятелства!

Можете да подкрепите нашата кампания на https://www.platformata.bg/bg/kauzi/2018:spelling-bee/details/campaign.html или със СМС с текст DMS BEE на кратък номер 17 777.

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram